Het aanbrengen  van een tatoeage

Hoe gaat het in zijn werk?

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage wordt er met kleine naalden inkt- en pigment vloeistoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een afbeelding wat  blijvend is. De inkt- en pigment vloeistoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Voordat de tatoeage wordt aangebracht wordt de huid eerst schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid geschoren, dit moet gebeuren met een nieuw wegwerp scheermesje. Het aanbrengen van de tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen: de naald die door de huid gaat mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. Inkt wat voor jou gebruikt zal worden zit in kleine "inktcups"  en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid.

 

Hygiëne

Er wordt gebruik gemaakt van tissues, uiteraard moeten deze schoon zijn en direct na het gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van de tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen als hij of zij iets anders aanraakt. dan het tatoeëer apparaat, een tissue of de huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgt en afgedekt. Wij tatoeëren niet op handen, hoofd en nek!

Leeftijd en toestemmingsvereiste

Onder de 16 jaar wordt een tatoeage sterk afgeraden. Tim's Body Art Studio tatoeëert dus ook echt niet onder de leeftijd van 16 jaar. Het is wel toegestaan voor de wet, maar bij ons wordt er onder de 16 jaar niet getatoeëerd. Tot je 18e jaar moet je wettige vertegenwoordiger meekomen naar de studio. Voordat je een tatoeage laat aanbrengen word één van de wettige vertegenwoordigers gevraagd een toestemming formulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemming formulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemming formulier is voor je eigen veiligheid, het blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.

DOWNLOAD

Toestemmingsformulier

Risico's van een tatoeage

De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico's. Het aanbrengen van een tatoeage is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met overdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken.

Het verzorgen van een tatoeage

De genees tijd van een tatoeage duurt ongeveer zes weken. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie dragen hieraan mee. Persoonlijke hygiëne is tijdens het genezingsproces absoluut noodzakelijk.

 

Direct na het tatoeëren is de tatoeage afgedekt met een steriel kompres. Het kompres mag je na 1 uur al verwijderen en behandelen volgens de aangegeven stappen.

Behandel de onbedekte tatoeagewond als volgt:

• Was de tatoeage twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep

• Dep de tatoeage na het wassen met een schone handdoek droog

• Smeer de wond in met een zalf die je bij de tatoeëerder hebt gekocht of die hij of zij je aanraadt.

 

Zorg tijdens het genezingsproces:

• De tatoeagewond zo min mogelijk aanraken (was eerste je handen voordat je de wond verzorgt).

• Niet krabben aan de tatoeagewond.

• De tatoeagewond niet bedekken met strakke of bevuilde kleding.

• De tatoeagewond niet afdekken met pleisters of verband.

• (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijden.

• De tatoeagewond niet blootstellen aan zonlicht of de zonnebank.

De getatoeëerde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je tatoeage daarom altijd in

met zonnebrand.

 

Let op; neem bij irritaties contact op met de tatoeëerder.

DOWNLOAD

Verzorgingsformulier

Tatoeage coveren

Wat is een cover-up?

Bij een cover-up tatoeage wordt een al eerder gezette tatoeage bedekt met een geheel nieuw ontwerp. Je kan er vanuit gaan dat een cover-up altijd groter is dan de huidige tatoeage. Bij een goede cover is niets meer van de oude tatoeage te ontdekken.

 

Niet elke tatoeëerder zet cover-ups, het is tijdrovend, eist ervaring en een ander soort creativiteit. Bij het bedenken van een cover-up is de tatoeëerder beperkt in zijn creativiteit en moet de vorm het oude ontwerp kunnen bedekken.

 

Waarom coveren?

Voor een ieder is de reden voor een cover verschillend. Veel voorkomend zijn: naam van een ex-geliefde tot een verkeerd gezette tatoeage of van een slechte keuze voor een ontwerp tot een tatoeage van een trend waar inmiddels iedereen mee loopt.

Waar moet je aan denken als je een cover wilt?

Als eerst moet je je bedenken dat er genoeg ruimte om de oude tatoeage heen moet zitten, de cover-up wordt altijd groter.

 

Ook moet je je bedenken dat er een nieuw idee moet worden bedacht, het is belangrijk om daarom het huidige beeld van de tatoeage los te laten. Het is goed om een lijstje mee te nemen naar de tatoeëerder met allemaal ideeën die je eventueel wel leuk zou vinden. Hoe meer ideeën je hebt, hoe meer mogelijkheden er zitten in je nieuwe ontwerp.

 

Het is ook belangrijk om van te voren goed met de tatoeëerder te praten en te bespreken wat er wel en niet mogelijk is. Zo krijg je ook weer vertrouwen in de persoon die de tatoeage zal coveren. De tatoeëerder kan luisteren naar jouw wensen, wees tijdens dit gesprek dan ook altijd eerlijk. Als je twijfelt of jouw huidige tatoeage wel te coveren is kan je altijd langs een tattooshop gaan of bellen voor meer informatie.

 

Tip: Bekijk voorbeelden van covers bij de tatoeëerder bij wie jij het wilt plaatsen.

De geschiedenis

De definitie van een tatoeage is afkomstig van het Polynesisch woord tatau, wat slaan, kloppen en treffen betekent. Maar de oorsprong gaat terug tot Egypte. Door mummificatie technieken was er te zien dat er reeds 4000 jaar geleden getatoeëerd werd. In het oude Griekenland was de tatoeage een teken van adel.

 

Tijden veranderen en zo ook de houding tegenover deze techniek. Een voorbeeld hiervan is het tatoeëren van de Chinese krijgers

om respect af te dwingen tijdens de periode van 300 tot 100 voor Christus. Later werd het tatoeëren in China gebruikt om gevangenen te kenmerken.

 

Captain Cook bracht deze praktijken naar Europa na zijn Zuidzee reizen in 1769. Voor de rook van olie grondnoten poseerden de inboorlingen een zwarte inkt die ze bewaarden in kokos schelpen. Met een soort kam gemaakt van been, gedompeld in de inkt, doorboorden ze de huid.

De traditionele Japanse tatoeage artiest gebruikte een bamboestok waar soms wel 30 naalden aan werden vastgemaakt. Deze werd in de huid geprikt tot wel 120 keer per minuut. In 1868 verbrandde de keizer deze praktijken tot het einde van de tweede wereld-oorlog. Al gauw brachten zee lui een tatoeage trend de hele wereld rond.

 

De interesse bleef maar groeien en al gauw ontstond de eerste tatoeage-shop in New York met Martin

Hildebrandt in 1864. Sutherland MacDonald was de eerste die het als  een vak heeft geïntroduceerd  in London.

 

Tatoeages zijn tot de dag van vandaag niet altijd geaccepteerd. Toch heeft dit verdere ontwikkelingen van de techniek niet tegen gehouden.

 

Veel mensen zien een tatoeage als een vorm van personaliseren en kunst, en zo denken wij er ook over.

Filosofie

 

De mens leeft bewuster als het gaat om zijn/haar lichaam. Toch komt het nog te vaak voor dat wij tatoeages moeten opknappen. Dit komt omdat er niet goed nagedacht is over de tatoeage door de persoon zelf en de tatoeëerder.

 

Diegene die een professionele shop bezoekt neemt de tijd voor zijn/haar ontwerp. Door dit te doen wordt er jaren plezier beleeft van de tatoeage. Impulsiviteit geeft negatieve gevolgen. Je maakt een afspraak en vervolgens ben je er niet tevreden mee, omdat je niet de tijd ervoor genomen hebt.

 

Mensen die een aantal jaren geleden ergens in een achterkamertje hun tatoeage hebben laten steken, merken steeds vaker dat het resultaat niet echt naar hun zin is. Zij zien later bij een ander die naar een legale, hygiënische shop is geweest dat het kwalitatief anders kan zijn.  Het is wel erg vervelend als dit je is overkomen aangezien een tatoeage permanent is.

 

 

 

 

 

Tips

 

-  Neem de tijd om te oriënteren

-  Denk goed na over het ontwerp

-  Laat je voorlichten door een tatoeëerder

-  Heb je vragen over Hepatitis B/C (Aids)? Stel deze vragen!

 

Maak van je hart geen moordkuil, een tatoeëerder is ook maar een mens. Stel ten alle tijden je vragen. Hierdoor creëer je rust en zekerheid.

Aanwezigheid van meerdere mensen bij het steken van de tatoeage wordt afgeraden.  De tatoeage vraagt al genoeg inspanning van je lichaam.

 

Vergunning

Tim's Body Art Studio is voorzien van een vergunning op grond van artikel 3 van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen.

 

 

 

Adverteren en duizenden euro's betalen om een beeld te creëren dat wij mooie tatoeages zetten ligt ons niet. Natuurlijk doen wij ook aan media en commerciële uitingen. Maar wij trekken liever klanten omdat zij een door ons gezet stuk hebben gezien op een ander die hij/zij mooi vind. Zij komen dan niet omdat de radio of krant zegt dat wij kwalitatieve tatoeages zetten. Mond-tot-mond reclame is in onze ogen de beste reclame die er is.

 

 

Tatoeages, filosofie

Copyright © 2015 Beekhof S.E.